Tips voor de opmaak

Tips voor de opmaak

Tip: een gratis opmaakprogramma!

Je wilt natuurlijk dat je scriptie er prachtig uit komt te zien. Hiervoor bestaan opmaakprogramma’s zoals Adobe InDesign en Adobe PageMaker. Aan degene die geen toegang hebben tot deze programma's raden we het gratis programma Scribus aan. Scribus is een open-source ontwerppakket waarmee je als het ware hetzelfde kan als InDesign of PageMaker: een prachtig digitaal ontwerp maken! Je kan Scribus hier gratis downloaden. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van dit programma ligt uiteraard bij jezelf.

Het formaat van je bestanden

Het formaat van het door jou geüploade PDF-bestanden voor het binnenwerk en de omslag van je boek wordt door ons systeem automatisch herkend. Indien je je boek in een ander formaat wilt laten drukken dan het formaat waarin het bestand gemaakt is, kan je na het uploaden van je bestanden het gewenste formaat kiezen.
Hou er rekening mee dat wanneer bestanden geschaald worden naar een formaat anders dan het formaat waarin het bestand is opgemaakt, je bestand geschaald wordt naar het juiste formaat en indien nodig een witrand in de pagina wordt geplaatst. Als je je bestand bijvoorbeeld opmaakt in formaat A4 staand en het wilt laten drukken in formaat A4 liggend, wordt het in de hoogte verkleind en worden er rechts en links witranden toegevoegd. Je kan in de preview zien hoe je bestand er in boekvorm uit komt te zien, in het formaat dat je kiest voor je boek.
Wij raden altijd aan je bestand op te maken in het formaat waarin je je boek wilt laten drukken, om verrassingen te voorkomen. In Word kan je bij "Pagina-indeling" het formaat van je bestand wijzigen. Hou er rekening mee dat bij het omzetten van het bestand naar PDF met een PDF-writer het formaat van de pagina ook in de PDF-writer ingesteld dient te worden. Klik hier voor uitleg over het omzetten van je bestand naar PDF-formaat.

Twee voorbeelden:

Je maakt je binnenwerk op in formaat A4 staand en je wilt je scriptie laten drukken in formaat A5 staand. Dit betekent dat je bestand 30% verkleind dient te worden om het om te zetten van A4 naar A5. Je maakt je binnenwerk op in formaat A4 staand en je wilt je scriptie laten drukken in formaat Vierkant (20,5 * 20,5 centimeter). Dit betekent dat je bestand 31% verkleind wordt, om van de hoogte van je bestand 20,5 centimeter te maken. De breedte van je bestand wordt automatisch meegeschaald om verhoudingsverschillen te voorkomen. Dit betekent dat de breedte van je bestand 14,5 centimeter wordt. Je bestand wordt in het midden gecentreerd en aan beide zijden links en rechts wordt een witte rand geplaatst van 3 centimeter.

De pagina's van je bestand

Je uploadt één bestand voor het binnenwerk van je scriptie, waarin alle pagina’s van het binnenwerk zitten. Het totaal aantal pagina's van je binnenwerk moet altijd deelbaar zijn door vier. Indien dit niet het geval is vullen wij je bestand automatisch aan met blanco pagina's, hou hier rekening mee bij de opmaak van je bestand.
Wij beginnen rechts met drukken, wat betekent dat de eerste pagina van je PDF-bestand voor het binnenwerk altijd rechts komt te staan. De tweede pagina van je PDF-bestand wordt op de achterzijde van de eerste pagina gedrukt. Alle even pagina's van je PDF-bestand worden links gedrukt, alle oneven pagina's rechts.
Je uploadt voor het binnenwerk een PDF-bestand waarin alle pagina's onder elkaar staan, je maakt je binnenwerk dus niet op in spreads.
Voor het maken van je boek is een minimum aantal pagina's vereist. Het minimum aantal pagina's verschilt per bindingswijze. Indien je bestand minder dat het minimum aantal pagina's heeft kan je ook een zwaardere papiersoort kiezen voor je boek. Met de prijzencalculator kan je berekenen wat het minimum aantal pagina's per bindingswijze is.
Per bindingswijze is ook sprake van een maximum aantal pagina's. Met de prijzencalculator kan je berekenen wat het maximum aantal pagina's per bindingswijze en papiersoort is.

De omslag van je boek

De binnenkant van de omslag van je boek kan niet bedrukt worden, ongeacht welke bindingswijze je kiest.
Bij hardcover boeken zit tussen de omslag en de eerste gedrukte bladzijde van je binnenwerk een extra witte bladzijde, een zogenaamd schutblad. Deze is wit en kan niet bedrukt worden. Met het binnenwerk van je boek wordt altijd rechts begonnen.


Er zijn momenteel 16 studenten een scriptie aan het uploaden.


Bestel tussen nu en
UUR.
MIN.
SEC.
en je scriptie is op
Di
07
DEC
DAG.
DAG.
MND.
om 16:00 uur al gereed!

Wij gebruiken cookies op onze website. Door onze website te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer info

Accepteer en sluit melding