PDF maken

PDF maken

De inhoud en de omslag van je scriptie upload je als PDF.
PDF (Adobe's Portable Document Format) is een programma waarmee bestanden als het ware verpakt en uitgewisseld kunnen worden zonder dat er wijzingen in de tekst of beelden optreden. Op deze manier blijven lettertypen, afbeeldingen en lay-out van je document volledig behouden wanneer we je scriptie gaan drukken.

Om je scriptie te kunnen maken precies zoals je dat wilt hebben we voor het binnenwerk van je scriptie één PDF-bestand van alle bladzijden nodig. Je uploadt één bestand waarin alle pagina's onder elkaar staan, je maakt dus geen opmaak in spreads. Elk bestand kan omgezet worden naar een PDF-bestand. Nadat je je bestand zoals gebruikelijk hebt opgeslagen kan deze worden omgezet naar een PDF-bestand. Dit geldt zowel voor de inhoud van je scriptie als voor de omslag.

Het omzetten van bestanden naar PDF-bestanden kan met het programma Adobe, in Microsoft Word zelf of met een PDF-writer. Je kan hier het gratis programma eDocPrintPro downloaden waarmee je je bestand kan omzetten naar een PDF-bestand. PDF-writers, zoals bijvoorbeeld eDocPrintPro, worden bij de installatie als printerbesturing herkend en komen in de lijst van printers op je computer te staan. De meeste versies van Word hebben tegenwoordig een optie om bestanden direct om te zetten naar PDF.

Het insluiten van lettertypen

Voordat je je bestand omzet naar PDF moeten gebruikte lettertypen worden ingesloten in het bestand. Dit is nodig om je bestanden exact zo te drukken zoals je ze hebt opgemaakt. Dit geldt voor zowel het binnenwerk als de omslag van je scriptie. Het insluiten van lettertypen betekent enkel het wijzigen van een instelling in Word, dit is binnen een minuut gedaan.

Lettertypen in je bestand insluiten in Word 2003
Ga in het Word bestand naar de knop 'Extra' in het menu bovenaan.
Klik in het menu dat verschijnt onderaan op 'Opties'.
Ga naar het tabblad 'Opties' rechts onderaan.
Vink het vakje 'True Type-Lettertypen insluiten' aan en vink de twee vakjes daaronder uit.
Je hebt nu lettertypen ingesloten in je bestand en kan je bestand omzetten naar PDF. Hoe je dat doet lees je hier.

Lettertypen in je bestand insluiten in Word 2007
Ga in het Word bestand naar Office-knop links bovenaan.
Klik in het volgende menu rechts onderaan op 'Opties voor Word'.
Ga in het volgende menu links naar 'Opslaan'.
Vink in het volgende menu rechts onderaan 'Lettertypen in het bestand insluiten' aan en vink de twee vakjes daaronder uit.
Je hebt nu lettertypen ingesloten in je bestand en kan je bestand omzetten naar PDF. Hoe je dat doet lees je hier.

Lettertypen in je bestand insluiten in Word 2010
Ga in het Word bestand naar de knop 'Bestand' links bovenaan.
Klik in het volgende menu links onderaan op 'Opties'.
Ga in het volgende menu links naar 'Opslaan'.
Vink in het volgende menu rechts onderaan 'Lettertypen in het bestand insluiten' aan en vink de twee vakjes daaronder uit.
Je hebt nu lettertypen ingesloten in je bestand en kan je bestand omzetten naar PDF. Hoe je dat doet lees je hier.

Het maken van een PDF-bestand in Microsoft Word

Ga naar "Bestand" en klik op de optie "Opslaan als".
In het volgende scherm kan je onder "Opslaan als" kiezen voor "PDF". Sla je bestand zoals gebruikelijk op. Het bestand dat je nu gecreëerd hebt kan je uploaden in je account.

Het maken van een PDF-bestand met eDocPrintPro of een andere PDF-writer

Ga naar "Bestand" en klik op de optie "Afdrukken".
In het printermenu kies je voor eDocPrintPro (of een andere PDF-writer). Als je je bestand in een ander formaat hebt opgemaakt dan A4 staand moet dit formaat ook in de PDF-writer toegevoegd worden. Bij "Eigenschappen" ga je naar "Papier/Layout" en bij "Papersize" vul je het formaat van het bestand in.
De juiste eigenschappen voor je PDF-writer vind je hieronder.

Eigenschappen van de PDF-writer
PDF-writers hebben een aantal eigenschappen, die standaard zijn ingesteld. Om je bestand zo goed mogelijk om te zetten naar PDF met een PDF-writer vind je hier een overzicht van de gewenste eigenschappen.

Papier/Layout
Bij "Papier/Layout" stel je onder "Papersize" het paginaformaat in. Je bestand wordt in Word automatisch opgeslagen in formaat A4 staand. Indien je je bestand in een ander formaat hebt opgemaakt, stel je hier datzelfde formaat in.
Onder "Resolution" stel je de gewenste resolutie in. Om tekst en afbeeldingen scherp af te kunnen drukken is een resolutie van minimaal 300 dpi nodig. Let er wel op dat de resolutie van afbeeldingen na het omzetten naar PDF niet hoger kan zijn dan de originele resolutie van de afbeeldingen.
Bij "Color" kies je voor color. Kleur wordt zo automatisch meegenomen in het PDF-bestand en indien je bestand enkel zwart-wit is blijft dit zwart-wit.
De andere instellingen hoeven niet gewijzigd te worden.

Destination
Bij "Destination" kies je bij "Destination" voor PDF.

File Format Settings
Bij "File Format Settings" laat je onder "Compression" "B&W Images" "Resample" uit staan. Bij "Grayscale images" en "Color Images" zet je "Resample" aan en kies je voor "Bicubic". 300 dpi is voldoende, maar je kan dit ook hoger instellen. Hou er rekening mee dat de resolutie van afbeeldingen na het omzetten naar PDF niet hoger kan zijn dan de originele resolutie van de afbeeldingen.
Onder "Fonts" kies je voor "Embed all fonts"
Bij "Colors" kies je voor "CMYK color space"
De andere instellingen hoeven niet gewijzigd te worden.

Plug-ins
Bij "Plug-ins" hoef je geen wijzigingen aan te brengen.

Action
Bij "Action" hoef je geen wijzigingen aan te brengen.

Nadat je deze instellingen hebt ingevoerd klik je op OK en dan op Afdrukken. Het bestand dat je nu gecreëerd hebt kan je uploaden in je account.

Klik hier voor tips voor de opmaak van je bestand.


Er zijn momenteel 14 studenten een scriptie aan het uploaden.


Bestel tussen nu en
UUR.
MIN.
SEC.
en je scriptie is op
Di
07
DEC
DAG.
DAG.
MND.
om 16:00 uur al gereed!

Wij gebruiken cookies op onze website. Door onze website te gebruiken, ga je hiermee akkoord. Meer info

Accepteer en sluit melding